Nedenfor kan du se de arrangementer der har været afholdt i 2023/ 2024
3-10-2023 kl. 19.00
Faderskab og skilsmisser
Sted: Knudepunktet Kærhøjparken 19, Vejen
kl. 19:00
Arrangør = Slægtsforskning Kongeaaen
Svend-Erik Christiansen vil i foredraget lægge særlig vægt på, hvordan vi søger på nettet efter faderskaber/skilsmisser, og hvad der pt. er synligt i Arkivalieronline.
23-4-2024
Skal du have roser i haven eller blive klogere på dine roser
Skal du have roser i haven eller blive klogere på dine roser
Sted:: Vejen Bibliotek, Vestergade 2, 6600 Vejen
23. april 2024 19-21.30
Forfatter Jens Otto Pedersen
Kort om foredraget til hjemmesideopslag (maks 5 linjer):: Jens Otto vil dele ud af sin store erfaring med roser, og vil bl.a. fortælle om forskellige typer og sorter, deres pasning, udfordringer, jordbundsforhold, gødning og placering.
Så kom og bliv inspireret til hvordan du får mest ud af dine roser uanset om du kun har et par stykker, har haven fuld, eller måske bare overvejer at kaste dig over roserne.
Jens Otto, har igennem 15 år været en flittig artikelskriver til Det Danske Rosenselskabs medlemsblad "Rosen Nyt" og har i 2022 udgivet bogen "Med roser i hjertet" hvor han har samlet 55 af sine artikler. Du kan læse mere om Jens Ottos bog her: https://medroserihjertet.dk
Entré:: Kr. 100, kr. 50 for medlemmer af Haveselskabet
Arrangør:: Haveselskabet Vejen
Faktureringsadresse (email og navn): peter@rerup.dk Peter Rerup
Forening der skal modtage regningen fra FU: Haveselskabet Vejen
----------------------------------------------------------------------
Den glemte dyrebilledhugger Adelgunde Vogt
Sted:: Vejen Kunstmuseum
24. april 2024 Tid : 16-17.30
Kunsthistoriker, forskningsansat ved Kongernes Samling Karen Benedicte Busk-Jepsen
Med sin debut allerede i 1838 var Adelgunde Vogt den første kvindelige billedhugger i Norden. Samtidig var det et nybrud, at hun afbildede dyr som selvstændige motiver. Alligevel er hun kun sporadisk beskrevet. Vi skal høre, hvordan det i en tid uden uddannelse for kvinder lykkedes hende at etablere sig som kunstner med fire år i Thorvaldsens værksted og et arbejdsophold i Italien. Foredraget kommer også ind på hendes arvtagere, og vi skal se nærmere på et foto i Vejen Kunstmuseums eje af første årgang på Kunstakademiets kvindeskole, der åbnede i 1888.
Arrangør:: Vejen Kunstmuseum
21-2-2024
Finlands historie kontra Finlands situation i dag
Finlands historie kontra Finlands situation i dag
Sted : Huset Vejen, Østergade 2, 6600 Vejen
21. februar 2024 19.00 - 22.00
Tapio Juhl, skoleleder, foredragsholder
Fortæller om : Finlands voldsomme historie med republikkens opståen, borgerkrigen og landets selvstændighed i 1917, krigene med Ruslland fra 1939 til 1944 og tiden op til i dag, hvor Finland er blevet et moderne og velstående land, som har frigjort sig fra den store afhængighed af den store nabo mød øst og er blevet medlem af NATO.
Arrangør:: Foreningen Norden, Malt Herred
Entré:: 60 kr. for medlemmer og 80 kr. for ikke-medlemmer
14 marts 2024
Artist talk ved billedkunstner Melanie Zwanikken
Artist talk ved billedkunstner Melanie Zwanikken
Sted:: Vejen Kunstmuseum, Østergade 4, 6600 Vejen
16-17.30 d. 14. marts 2024
Billedkunstner Melanie Zwanikken har bidraget med to værker til julekalenderudstillingen "Kunstnerkeramikken NU!" på Vejen Kunstmuseum.
Udstillingen kan ses indtil den 14. april 2024. I Niels Hansen Jacobsens atelier perspektiverer værkerne i udstillingen den keramik, som han måske ville have lavet, om han havde gået på Kunstakademiet i dag. Da han var elev i 1880’erne var der ingen keramikafdeling.
Det glaserede stentøj mødte han først, da han i 1890’erne var bosat i Paris – og det blev en livslang besættelse! Sammen med J.F. Willumsen grundlagde han dér den danske stentøjstradition.
Som en del af foredragsrækken Fyraftens Fordybelse vil billedkunstner Melanie Zwanikken, som blev bachelor fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2023, fortælle om sin kunstneriske praksis og om sit bidrag til julekalenderudstillingen, som udspringer af en undren omkring erindringer fra barndommen.
Melanie Zwanikken arbejder med blikket på børns trivsel og i dette værk, som udspringer fra minder fra hendes by, Rødding, har hun sat forskellige hverdagssituationer op - som i første øjekast er et glansbillede på familieidyllen.
Men jo mere man ser de forskellige situationer, bemærker man, at der er noget råddent ved det hele.
Entré:: 75 kr. Gratis for unge under 18 og alle med et gyldigt studiekort.
Arrangør Vejen Kunstmuseum
21-3-2023
Vadehavet - Verdensarv - et sted hvor vi kan strække øjnene
Vadehavet - Verdensarv - et sted hvor vi kan strække øjnene
Torsdag den 21 marts 2024 kl. 19.00
Sted:: Askov Højskole
Direktør Klaus Melbye
En fortælling om Danmarks største Nationalpark, klassificeret som verdensarv.
Vadehavets spisekammer har betydning for omkring 15 millioner trækfugle.
Trækruten strækker sig fra Sydafrika til både Canadisk og Russiske tundra mange tusind kilometer.
Det er også en fortælling om at leve på naturens betingelser bag store diger.
Entré:: kr 50/90
Arrangør:: Grundtvigsk Forum Askov og Askov højskole
Onsdag 21.februar 2024.
Kunsthistoriker Jørgen Steinicke
Kunsthistoriker Jørgen Steinicke
Jørgen siger: - lidt om mit kunstneriske virke og tillige lidt om mit forfatterskab - måske et kort resume eller uddrag af et par af mine bøger - bl.a.om spansk maleri og senest om en af verdenskunstens største kvindelige malere, Artemisia Gentileschi, som (desværre) er lidet kendt i Danmark. De sidste 3½ år har jeg foreløbigt siddet og skrevet om kvindelige malere fra 1500-tallet og frem til ca. 1960.
Entré:: 50kr./60kr.
Sted:: Sognegården, Vestergade 15, 6670 Holsted
Tid kl.19.30 - 21.30 Onsdag 21.februar 2024.
Arrangør:: Grundtvigsk Forum Holsted
----------------------------------------------------------------------
5-3-2024
Uægte børn og ugifte forældre 1750-1850
Sted: Knudepunktet Kærhøjparken 19, Vejen
kl. 19:00
Arrangør = Slægtsforskning Kongeaaen
Seniorforsker ved Rigsarkivet Asbjørn Romvig Thomsen fortæller om de børn, der blev født uden for ægteskab, og deres forældre. Fokus ligger på perioden 1750- 1850, hvor det kan være ganske vanskeligt at spore dem og deres historie i kilde- materialet. Derfor vil en del af foredraget give gode tips og tricks til eftersøgningen af disse vanskelige aner. Først når vi ved mere om dem, kan vi nemlig begynde at finde svar på de mere komplicerede spørgsmål om deres historie: er det sandt, at de uægte børn og den ugifte mor blev udstødt og hånet af lokalsamfundet? Få svar på disse spørgsmål, når Asbjørn fortæller om sit arbejde med de uægte børn i den nordøstlige del af halvøen Salling - og hvad han måtte ende med at konkludere!
21-2-2024
Artist talk ved billedkunstner Albin Werle
Albin Werle
sted : Vejen Kunstmuseum
21-2-2024 kl. 16-17,30
Billedkunstner Albin Werle har bidraget med to værker til julekalenderudstillingen "Kunstnerkeramikken NU!" på Vejen Kunstmuseum. Udstillingen kan ses indtil den 14. april 2024. I Niels Hansen Jacobsens atelier perspektiverer værkerne i udstillingen den keramik, som han måske ville have lavet, om han havde gået på Kunstakademiet i dag. Da han var elev i 1880’erne var der ingen keramikafdeling. Det glaserede stentøj mødte han først, da han i 1890’erne var bosat i Paris – og det blev en livslang besættelse! Sammen med J.F. Willumsen grundlagde han dér den danske stentøjstradition.
Den 21. februar vil Albin Werle, uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2018, som en del af foredragsrækken Fyraftens Fordybelse fortælle om sit bidrag til julekalenderudstillingen og om sin kunstneriske praksis, der befinder sig et sted mellem lege, spil og spådomme.
Entré:: 75 kr. Gratis for unge under 18 og alle med et gyldigt studiekort.
Arrangør= Vejen kunstmuseum
6-2-2024
Kommunernes arkiver og hvordan vi finder rundt i dem
Sted: Knudepunktet Kærhøjparken 19, Vejen
kl. 9:00
Arrangør = Slægtsforskning Kongeaaen
Som slægtsforsker er man meget afhængig af statslige kilder som kirkebøger, folketællinger, skøde- og panteprotokoller m.m. Siden 1842, ja faktisk fra 1803, har der være et lokalt selvstyre, som i dag kendes som kommuner. Her gemmer der sig mange oplysninger af interesse for slægtsforskere. Det kan f.eks. være fattigvæsen og skolevæsen, men selv sognerådets forhandlingsprotokoller rummer mange spændende historier.
5-12-2023
Ejendomshistorie – via realregistre og skøde-/panteprotokoller
Sted: Knudepunktet Kærhøjparken 19, Vejen
kl. 19:00
Arrangør = Slægtsforskning Kongeaaen
Med udgangspunkt i gården Skovgård ved Ulfborg viser slægtsforsker Peter Olsen, hvordan man følger en ejendoms historie via realregistre og skøde-/panteprotokoller fra 1900-tallet tilbage til overgangen fra fæste til selveje – i dette tilfælde i slut-
ningen af 1790’erne. Undervejs vises eksempler på de typer af oplysninger, der knyttes til disse kilder, fx servitutter, lån, fledførings- og aftægtskontrakter.
Torsdag den 25 januar 2024
Den mexicanske kunstner Frida Kahlo (1907-1954)
sted: Askov Højskole (foredragssalen)
Torsdag den 25 januar 2024 kl. 19.00
Kunsthistoriker, mag.art Signe Jacobsen
En fortælling om den Mexicanske kunstner Frida Kahlo sine farvekraftige malerier, hendes skæbne som invalideret efter et voldsomt trafikuheld. Ægteskabet med kunstneren Diego Rivera og deres plads i Mexicos historie.
Entré:: kr 50/90
Arrangør:: Grundtvigsk Forum Askov
6-1-2024
Mediestream
Sted: Knudepunktet Kærhøjparken 19, Vejen
kl. 9:00
Arrangør = Slægtsforskning Kongeaaen
Med mediestream er der kommet en god måde at søge i danske aviser. Per Andersen gennemgår hvad Mediestream er, hvad det indeholder og ikke mindst, hvordan man søger i de mange aviser med speciel fokus på slægtsforskning. Der vises også med praktisk demo, hvordan man arbejder med Mediestream.
Den sandfærdige og ædruelige beretning om hvordan den ulykkelige og videbegærlige Line måtte gå så uendelig meget igennem af skuffelser og falske spor inden hun ved hjælp af moderne videnskabelige metoder og stor tålmodighed fandt sit fædrene ophav Hvorunder vi kommer igennem DNA, anetavle, efterslægtstavle, detektivopgaver, etik, rødhårede personer, kontakt med fremmede mennesker og m.m.
1. februar 2024
Et eftersyn af fællesskabet
Et eftersyn af fællesskabet
Sted:: Lindknud Aftenhøjskole
Tid kl. 19-21.30 1. februar 2024.
Cand. theol. Helle Nørby Jensen fortæller om
Som sociale væsener er vi mennesker afhængige af hinanden, og både bevidst og ubevidst befinder vi os i mange fællesskaber.
Nogle er nære og betydningsbærende, mens andre er mere flydende grupperinger,som vi bevæger os ud og ind af.
Men hvordan indgår vi egentlig i fællesskaber, og er måden vi finder sammen på under forvandling i disse år, hvor vi i stigende grad gør brug af de digitale løsninger?
Overvejelser som foredraget kommer ind på når vi en aften går ombord i fællesskabet og dets betydning for det enkelte menneske.
Entré:: 60 kr
Arrangør Lindknud Aftenhøjskole
15 november 2023
Agnes Smidt - sønderjyde, kvinde og kunstner
Agnes Smidt - sønderjyde, kvinde og kunstner
den 15. november 2023 kl. 16 - 17.30, på Rødding Højskole
Oplægsholder er Inger Lauridsen,
Pensioneret museumsleder, Inger Lauridsen, fortæller om maleren Agnes Smidt, hendes baggrund som landmandsdatter fra hviding Sogn helt nordvest i Sønderjylland, hendes uddannelse som maler fra Kunstindustriskolen for Kvinder i 1890’erne, samt hendes virke som maler med udgangspunkt i hendes fødesogn Hviding. Foredraget vil desuden handle om hendes store dansknationale arbejde og hendes sociale engagement, idet hun under 1. Verdenskrig tog fem forældreløse søstre til sig som plejemor og opdrog dem til gode positive mennesker. Hun både skabte en form for højskole på gården i Lundsmark i Hviding Sogn, og senere i 1930’erne en arbejdslejr for unge arbejdsløse samme sted. Foredraget vil løbende fokusere på hendes kunst, der skønt den i dag er meget lidt husket, var både god og righoldig.
Sted = Rødding Højskole
entré 75,00 kr.
Arrangør Vejen Kunstmuseum
7-11-2023
Skifterne fortæller – om skifter og overformynderiarkivalier
Sted: Knudepunktet Kærhøjparken 19, Vejen
kl. 19:00
Arrangør = Slægtsforskning Kongeaaen
Skifteretternes materiale kan give næsten uendelige mængder af oplysninger om en del af vore forfædre, men hvordan finder man et skifte? Og hvad kan man vente at finde? Og hvordan finder man rundt i materialet fra en skifteret? Og hvorfor er der ikke altid noget skifte at finde?
25-10-2023
Livet er det bedste, vi har. Eksistensfilosofiske efterklange
--------------------------------------------------------------
"Livet er det bedste, vi har. Eksistensfilosofiske efterklange"
Sted:: HUSET Vejen, Østergade 2, 6600 Vejen
Dato for foredraget: Onsdag den 25. oktober 2023 19:00 til 21:00 incl. ½ times kaffepause
Højskoleforstander Mads Rykind-Eriksen Foredraget "Livet er det bedste, vi har" tager udgangspunkt i sange med eksistentiel efterklang, blandt andet "At livet det er livet værd, på trods af tvivl og stort besvær". Mads Rykind-Eriksen fortæller om efterklange, der har haft betydning for ham selv præsenteret igennem er række sange, som vi skal synge i fællesskab.
Entré:: Medlemmer 60 kr. Ikke medlemmer 80 kr.
Arrangør Foreningen Norden, Malt Herred,
onsdag d.22.november 2023
Livets skole
Livets skole
Sted:: Sognegården, Vestergade 15, 6670 Holsted
Tid kl.19.30 - kl. 21.30 onsdag d.22.november 2023
Rasmus Seistrup fortæller om, hvilken funktion efterskolen har for ca. 30.000 unge, de hvert år tilmelder sig et efterskoleophold.
Han har 22 års erfaring med efterskole-livet som lærer og som leder.
kom og hør om nutidens og fremtidens efterskoler!
Entré:: 50kr./60kr
Arrangør:: Grundtvigsk Forum Holsted
2-9-2023
Slægtsforskerdag kl. 9:00-15:00
Sted: Knudepunktet Kærhøjparken 19, Vejen
Arrangør = Slægtsforskning Kongeaaen
Introduktion til hjemmesiden FamilySearch kl. 9:00 v/ Bodil Grove Cristensen
Hjemmesiden familysearch.org er en af verdens største databaser, hvor vi kan lægge vores slægtstræ op samt gemme billeder, dokumenter og erindringer om os selv og vores forfædre. Hjemmesiden kan kommunikere med forskellige slægtsprogram-
mer, bl.a. Legacy, og der vises, hvordan man kan uploade til og downloade fra FamilySearch. Værktøjer til at lave slægtsforskning i andre lande vil også blive gennemgået. Desuden vil søgefunktionen blive grundigt gennemgået, og der
henvises til andre databaser, som samarbejder med Family Search, herunder Ancestry, Find-my-Past og MyHeritage.
25-10-2023
Livets skole ved Simon Lægsgaard
Livets skole ved Simon Lægsgaard
Sted:: Sognegård, Vestergade 15, 6670 Holsted
Dato for foredraget: 25.oktober 2023 19.30 slut 22.00
Simon Lægsgaard Madsen
Livets skole ved
Arrangør:: Grundtvigsk Forum Holsted
Entré:: 50/60kr.
15 oktober 2023
Kvindetoget til Amalienborg i 1915 og kampen for politisk stemmeret 1886-1915
Kvindetoget til Amalienborg i 1915 og kampen for politisk stemmeret 1886-1915
Foredrag afholdes på Vejen Kunstmuseum, den 15. oktober 2023 kl. 16 - 17.30
Den 15. oktober kommer Jytte Nielsen fra KVINFO til Vejen Kunstmuseum, hvor hun med udgangspunkt i Kvindetoget den 5. juni 1915 sætter fokus på kvindebevægelsens mobilisering og kamp for kvinders politiske medborgerskab. Hvordan det lykkedes kvinderne at gøre stemmeretsspørgsmålet til en folkesag, som kunne samle flere tusinder tilhørere til udendørsmøder med kvindesagens stjerner. Jytte Nielsen fortæller også om stemmeretsmodstandernes argumenter og deres forgæves forsøg på at forhindre en demokratisk udvikling. Og om de mindre sejre undervejs som fx valgret til menighedsråd og kommunalbestyrelser.
entré 75,00 kr.
Arrangør Vejen Kunstmuseum
Onsdag den 11. oktober
Danske springvand omkring år 1900
Tid 19.00 - 21.00 d. 11 oktober 2923 Vejen Kunstmuseum, Østergade 4, 6600 Vejen
Oskar Feldbæk Kristensen, som er projektansat på Vejen Kunstmuseum, holder foredrag om den bølge af springvand, som skyllede ind over Danmark i tiden omkring år 1900. Foredraget vil ikke kun omhandle de mange springvand og fontæner, som blev opført på pladser og torve rundt om i landet, men også de talrige og humoristiske springvandsforslag, som desværre forblev støvede skitser i kunstnernes skrivebordsskuffer.
Entré:: 80/100 kr.
n
----------------------------------------------------------------------
Sted:: Vejen Kunstmuseum, Østergade 4, 6600 Vejen
Arrangør:: Museums- og Kunstforeningen for Vejen og Omegn
Rundt i den humoristiske verden
Rundt i den humoristiske verden
"Vejret er godt så længe man kan trække det" sagde Storm P og "Smilet er den korteste vej mellem mennesker" sagde Victor Borge. Lillian Hjorth Westh tager tilskuerne med på en humoristisk rundrejse, sammen med Halfdan Rasmussen, Victor Borge, Storm P, Johannes Møllehave og andre der sat præg på vores humoristiske verden.
Entré:: 70 kr.
Sted = Knudepunktet Kærhøjparken 19 6600 Vejen
Dato : 21. november 2023 13.00-15.00
Arrangør Knudepunktet
27-9-2023 kl. 19,30 - 22,00
Der skal mere ånd, liv, sang og tænkning ind i læreruddannelsen og skolen.
Der skal mere ånd, liv, sang og tænkning ind i læreruddannelsen og skolen.
Sted:: Sognegården, Vestergade 15, 6670 Holsted.
27-9-2023 19.30 - 22.00
Karoline Holdflod Nørgaard, forperson for Lærerstuderendes Landskreds, som modtog Grundtvigs prisen i 2022, kommer og fortæller om, at der skal meget mere ånd, liv, sang og tænkning ind i læreruddannelsen. Hun ønsker, at fællessang og morgensang skal fylde mere i skolen. Skolen skal ikke være et værdineutralt sted. Det er en del af folkeskolens dannelsesopgave, at eleverne lærer at bruge deres demokratiske stemme.
Arrangør:: Grundtvigsk Forum Holsted
Entré:: 50/60kr.
De kvindelige lægprædikanter i kredsene omkring Grundtvig
Seniorforsker, ph.d Lone Kølle Martinsen fortæller.
Det afholdes på Askov Højskole den 15. september 2023 kl. 16-17.30
Der fandtes en del kvindelige grundtvigianske lægprædikanter i Danmark i sidste halvdel af 1800-tallet. De er endnu ikke beskrevet for en større offentlighed, men kendes i de lokalsamfund hvor de virkede. Foredraget handler om en række af disse kvinder, herunder også overvejelser over, hvad de mon fandt så tillokkende ved Grundtvigs tanker? Foredraget vil blandt andet berøre Kirsten Marie Larsdatter fra Vendsyssel, også kendt under navnet Skov-Kirsten, der havde direkte og langvarig kontakt med Grundtvig, samt Ane Drost, der var et centrum i vækkelsen i Ristinge på Langeland. Foredraget kommer også ind på, hvordan vi kan spore kvindernes historie, og hvordan vi kan sætte dem ind i en større danmarkshistorie.
Det er Vejen Kunstmuseum, som er arrangøren o
Prisen er 75 kr.
12- september 2023 kl. 19.00 - 21000
Myretuen – insekternes Costa-del-Sol
Bliv klogere på myretuens betydning for insektdiversiteten og hør hvordan myrerne holder andre insekter og dyr varme og får planter til at spire.
Kom hele vejen rundt om myrernes livscyklusser og utrolige tilpasningsevne, når
Rikke Reisner Hansen, tager os med ind i myrernes forunderlige verden.
Dato: 12.9.2023
Tidspunkt: 19.00 – 21.00
Sted: Vejen Bibliotek,
Pris: gratis entré
15-8-2023
Uhørte Kvinder
Uhørte Kvinder
Dato for foredraget: 15. august 2023 16-17.30
Foredragsholder Michala Linn Madsen, Klassisk pianist
Kort om foredraget til hjemmesideopslag (maks 5 linjer):: Kvinder har altid komponeret, men de er ikke blevet hørt. Med koncertserien "Uhørte Kvinder", ønsker pianist Michala Linn at skrive de kvindelige komponister ind i musikhistorien.
Efter omfattende research har hun nu fundet de oversete komponister frem af gemmerne og er især betaget af Clara Schumanns værker.
Dem vil hun præsentere i en times program, hvor hun mellem værkerne fortæller om kvindernes kamp i en tid, hvor kvinder ikke havde samme muligheder som mænd for at koncentrere sig om kunsten.
Sted:: Vejen Kunstmuseum
Arrangør Vejen Kunstmuseum
Entré:: 75,00 kr.